Winterbanden wetgeving

Vanaf het najaar van 2024 gelden nieuwe regels voor winterbanden in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Kort samengevat: in deze landen is een band binnenkort alleen een winterband als deze het sneeuwvloksymbool heeft. Alleen een M+S codering voldoet dus niet meer. Deze aanpassing van de wetgeving geldt voor lichte voertuigen, zoals personenauto’s, en voor zware voertuigen zoals vrachtwagens.

Duitsland en Oostenrijk
Vanaf 1 oktober 2024 moeten winterbanden in Duitsland en Oostenrijk voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (Three Peak Mountain Snow Flake – 3PMSF). Tot die tijd voldoen banden die zijn geproduceerd vóór 2018 en alleen een M+S codering hebben aan de winterbanden-wetgeving in deze landen.

Frankrijk
In de periode 1 november – 31 maart gelden er eisen in 48 departementen, in bergachtige delen van Frankrijk. Vanaf 1 november 2024 is alleen een band met het sneeuwvloksymbool wettelijk een winterband. Een band met alleen een M+S codering is dan dus geen winterband meer.

Zweden
In Zweden veranderen de regels op 1 december 2024.
Voor voertuigen tot 3.500 kg geldt dan dat winterbanden het sneeuwvloksymbool moeten hebben. Voor aanhangers tot 3.500 kg worden banden met alleen een M+S codering nog tot 1 december 2029 als winterband erkend.

Voor zware voertuigen (> 3.500 kg) geldt: vanaf 1 december 2024 moeten de winterbanden op de vooras en de aangedreven as voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Voor de overige assen volstaat alleen het M+S symbool. Dat geldt ook voor de assen van opleggers en trailers.

Bron: VACO

E-commerce Eenvoudig online banden bestellen