Banden- en wielenbranche

Rijden zonder lucht in de banden! Volgens Michelin kan het!

Met de introductie van de Uptis-band (Unique Puncture-proof Tire System) neemt Michelin een voorschot op de toekomst. Autobanden zonder lucht. Een revolutie!

De bandenspanning is één van de belangrijkste factoren van de met lucht gevulde autobanden maar ook de enige factor waarop de bandenfabrikanten géén invloed hebben. Mede hierdoor slijten autobanden nu sneller omdat chauffeurs vaak niet op de juiste spanning rijden. Met de nieuwe band speelt dit geen enkele rol meer. De lucht is vervangen door flexibele rubberen spaken die meeveren. Deze rubberen spaken vormen, in een zigzagvorm, de verbinding tussen het loopvlak en het wiel. De voordelen van luchtloze autobanden zijn groot. Chauffeurs zullen niet meer lek rijden en dankzij de unieke veerbeweging vangen de banden de klappen van bijvoorbeeld putdeksels, oneffenheden in de weg of stoepranden op.

Bijkomend voordeel; deze banden zullen veel langer meegaan waardoor ze een beter kilometerkostprijs hebben en mede daardoor ook nog eens minder milieubelastend zijn.

De komende jaren zal de band verder ontwikkeld en uitgebreid getest worden. De verwachting is dat de banden binnen 5 jaar voor personenauto’s beschikbaar komen.